Torstaina 5.4.2007 vierailu Kiotossa, jossa ensimmäisenä kohteena Kiyomizu temppeli eli kirkkaan veden temppeli. Kohde on UNESCO:n maailmanperintölistalla.

Kiyomizu on buddhalaisen Hosso-lahkon temppeli, perustettu vuonna 780 ja se on  tunnettu puisesta terassistaan, joka on rakennettu pylväiden varaan. Rakenteessa ei ole käytetty lainkaan nauloja.
Tällä terassilla esitetään perinteisiä tansseja viereisessä avoimessa salissa istuvalle armeliaisuuden jumalattarelle. Katto on tehty seetripuun kaarnasta.

518448.jpg


-----------------------------------------------

Pyhän lähteen vettä juomalla voi löytää itselleen hyvän puolison. Lähteelle olikin koko ajan jonoa. Täällä voit myös rukoilla itsellesi hyvää puolisoa ja onnellista avioliittoa, mikäli olet vielä sinkku.

518447.jpg

--------------------------------------------


 

 

 

 


 



Temppeli sijaitsee korkealla mäellä ja itse terassi on 16 metrin korkeudella maasta. Näköalat ovat upeat.

518481.jpg

----------------------------

Japanissa shintolaisuus ja buddhalaisuus kulkevat käsi kädessä ja pyhätöissä on yleensä molempien uskontojen tunnusmerkistöä. Tämä on buddhalainen pagodi. Japanin Buddhalaisuudessa on kymmeniä eri lahkoja.

513265.jpg
----------------------------




Munkki rukoilemassa Kiyomitzu-temppelin puutarhassa. Hän ei ole kerjuulla.

518508.jpg

------------------------------------

Kiyomizu-temppelin puutarhan lampi.
518536.jpg

---------------------------------------------




Kiyomizu-temppelin kello.

518541.jpg

---------------------------------
Näkymä Kiotoon. Keskellä kynttilämäinen Kioto-torni, joka on melko uusi rakennelma. Kiotoon ei saa rakentaa korkeita pilvenpiirtäjiä. Puihin on juuri puhkeamassa lehdet ja siksi ne ovat tuollaisia ruskean punertavia.

518540.jpg

-----------------------------------

Kioto on Japanin entinen pääkaupunki ja siellä sijaitsee myös Tokugawa shogun -hallitsijan koti ja hallintopalatsi, Nijo linna vuodelta 1603. Se on UNESCO:n maailmanperintölistalla ja sen Ninomaru-palatsi on julistettu Japanin kansallisaarteeksi. Palatsi on tunnettu "satakielilattiastaan", joka "visertää" joka askeleella. 
Näin salamurhaajat eivät päässeet yllättämään shogunia. Palatsin koko on 7300 m2 ja siihen kuulu kuusi rakennusta.


Tämän portin katto on tehty seetripuun kaarnasta, jota on ladottu päällekkäin kymmeniä kerroksia.
518760.jpg

Sisällä ei saanut ottaa kuvia. Taidokkaat puureliefit koristivat taloa niin sisältä kuin ulkoakin.
Haikarat ja kurjet symbolisoivat pitkää ikää. Krysanteemit ovat hallitsijan symboli ja kukkien terälehtien lukumäärästä näkee, miten korkea-arvoisesta viskaalista on kyse.

518780.jpg
------------------------------------------

Vartiotorni Nijo-linnan uloimmalla pihalla. Tämänkin linnan aluetta ympäröi vallihauta.
518762.jpg
---------------------------------

Linnan sisemmässä puutarhassa oli myös hyvin kaunis lampi saarineen. Kivikokoelma on kerätty ja tuotu paikalle eri puolilta Japania.
518765.jpg

----------------------------------

Kinkakujin temppeli eli kultaisen paviljongin temppeli on oikealta nimeltään Rokuon-ji ja se on UNESCO:n maailmanperintölistalla. 1220-luvulla se oli erään ylimyksen mukava huvila, sitten 1394 vallasta luopunut shogun Yoshimitsu alkoi rakentaa alueesta itselleen henkeäsalpaavan kaunista asuinpaikkaa. Hänen kuolemansa jälkeen paikasta tehtiin Zen-tempeli. Kaikki vanhat rakennukset ovat tuhoutuneet ja itse kultainen temppelikin on rakennettu uudelleen, sen jälkeen kun eräs hulluksi tullut munkki poltti sen 1950-luvun alkupuolella.

513262.jpg

Kultaisessa temppelissä on kolme kerrosta, joista kaksi ylintä on kullattu. Katolla on kultainen feeniks-lintu kiinalaisen mytologian mukaan. Rakennushan on kohonnut tuhkasta...

518857.jpg

-----------------------------------

Kinkakujin puistossa on useita lampia, tämä on An-min-taku lampi ja saaressa on valkoisen käärmeen muistolle pyhitetty kivinen pagodi.

518867.jpg

-----------------------------------------


Heian temppelin sisäänkäynti on tyypillinen vihreä-oranssi, tyylin japanilaiset omaksuivat kiinalaisilta.

513260.jpg


Rakennusten katoilla näkee yleisesti kalan (tai delfiinin) pyrstöjä kuvaavia koristeita. Kalat ovat veden symboleja ja suojaavat rakennusta tulipaloilta. Kattojen räystäät ovat aina kaarevat, niin että ilmasta mahdollisesti hyökkäävä demoni liukastuu ja pyörähtää takaisin ilmaan. Demonithan eivät osaa vaihtaa suuntaa, eivät pääse kynnysten yli eivätkä osaa kääntyä kulmista. Siksi näissä rakennuksissa on aina monia portteja. Feng shuin mukaisesti pääsisäänkäynti on aina etelästä. Kaikki tämä on kiinalaisilta omaksuttua.

518427.jpg
------------------------------------

Heian pyhäkköjä ympäröi 30 000 m2 suuruinen puisto, joka on jaettu neljään alueeseen. Tämä puisto on erityisen tunnettu kirsikkapuistaan ja se edustaa kauneinta Meiji-kauden puutarhatyyliä. Tässä kiviset askelmat lammen poikki.

518915.jpg
----------------------------


Kirsikkapuun oksat kaartuvat kauniisti lammen ylle ja kukat heijastuvat lammen pinnasta.

518924.jpg

513263.jpg
---------------------------------

Tässä on pyhäkön edessä pensaita, joiden oksille ihmiset ovat solmineet toivomuksiaan paperilappusissa.

518975.jpg
--------------------------

Heian temppelin sisäpihaa ja taas yksi lampi.

513261.jpg
----------------------------

Kimono-asuisia tyttöjä Heian temppelin edustalla. Oli koulujen päättäjäisjuhlien aika...

519012.jpg

******************************************************************************